Pia Kopra Asioita kaunistelematta.

Helsinki-lisän poisto yli 2v lisää perheiden ahdinkoa

Terveisiä kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 12.2.2019. Kokouksessa käsiteltiin mm. 63 oikaisuvaatimusta päätöksestä poistaa kotihoidontuen Helsinki-lisä yli kaksivuotiailta lapsilta. Säästöjen kohde on siis 2–3-vuotiaiden Helsinki-lisä, joka tähän asti on ollut 134,55 euroa kuukaudessa. 

Tämän aiemmin tehdyn päätöksen huonot hedelmät näkyvät jo.

Helsingissä ei ole varhaiskasvatuksessa riittäviä resursseja tällä hetkellä. Ei voida myöskään tietää etukäteen mikä on kehityksen suunta tulevaisuudessa.

On hyvin epävarmaa, voidaanko kotihoidossa oleville lapsille tarjota päiväkotipaikka ilman jonotusaikaa kohtuullisen matkan päässä kotoa. Päiväkotipaikoista on pulaa jo nyt monilla alueilla Helsingissä ja pulaa on myös koulutetuista henkilöistä, etenkin lastentarhanopettajista sekä pätevistä sijaisista. Helsinki-lisän poistuminen asettaa eri kaupunginosien asukkaat eriarvoiseen asemaan, koska varhaiskasvatuspaikkoja ei ole tarjolla tarpeeksi eikä subjektiivinen oikeus päivähoitoon toteudu. Joissakin päiväkodeissa on sisäilmaongelmien takia pahoja tilaongelmia. Henkilöstö-, tila- ja paikkatilanne eivät vastaa tarvetta. Päätös poistaa kotihoidon tuen Helsinki-lisä ei tuota säästöjä. Pidemmän päälle tulee varmaankin kalliimmaksi.

Oikaisuvaatimuksista kävi ilmi, että monille perheille tuo reilun 134 euron vähennys aiheuttaa taloudellista ahdinkoa ja johtaa käytännössä siihen, etteivät he voi hoitaa lasta enää kotona, kun lapsi on täyttänyt 2 vuotta. Ehdotetut päiväkotipaikat saattavat sijaita kaukana kotoa. Tämä on erityisen hankalaa autottomille yksinhuoltajaperheille. Monet vanhemmat haluaisivat hoitaa lapsensa kotona 3 vuotiaaksi asti ja ovat tehneet kaikki järjestelyt sen toteuttamiseksi. Nyt heidän pitäisikin palata töihin aiemmin, mutta se ei aina ole mahdollista. Työnantaja on palkannut hoitoajaksi toisen työntekijän jne. Surullisia tarinoita riittää.

Tein oikaisuvaatimuksiin kokouksessa palautusehdotuksen, jossa esitin, että Helsinki-lisä myönnetään. Perusteluista olen kertonut edellä. En saanut ehdotukselle kannatusta ja jätin asiasta eriävän mielipiteen.

Helsinki-lisä loppuu 1.5.2019. Ikävät seuraukset tulevat vielä ilmenemään monin tavoin. Lapsista säästäminen on aina huono ratkaisu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat